El proper divendres 26 d’octubre de 2018 el Centre d’Estudis Rurals i d’Agricultura Internacional (CERAI) i la Federació Valenciana de Municipis i Províncies (FVMP) presenten el projecte “Municipis en Saó: llaurant polítiques alimentàries transformadores”, una iniciativa que pretén difondre polítiques alimentàries innovadores i fomentar l’adhesió de més municipis valencians a la Xarxa de Ciutats per l’Agroecologia, a la qual ja pertanyen València, Godella i Meliana. La finalitat última d’aquest projecte és afavorir la posada en marxa d’accions a nivell municipal que contribuïsquen a la consecució dels Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) fixats per les Nacions Unides.
Durant els pròxims 2 anys (octubre de 2018-octubre de 2020) des de CERAI i la FVMP s’impulsaran accions formatives dirigides a personal polític, funcionariat i personal tècnic dels ajuntaments del País Valencià per a augmentar els seus coneixements i per tant el seu interès sobre el sistema agroalimentari i la seua gestió a nivell municipal. L’objectiu d’aquestes formacions és que es generen polítiques públiques sostenibles en l’àmbit agroalimentari a nivell municipal en sintonia amb el Pacte de Polítiques Urbanes Alimentàries de Milà. Al llarg del projecte CERAI i la FVMP assessoraran a alguns municipis per a engegar iniciatives dirigides al foment de polítiques alimentàries transformadores com menjadors escolars sostenibles, mercats locals de venda directa, espais compartits per a la transformació alimentària de productes locals o bancs de terres.
Un dels resultats d’aquesta iniciativa serà l’elaboració d’un “Manual per a la transició alimentària per a municipis”, que arreplegarà diferents estratègies i passos a seguir per a posar en marxa polítiques agroalimentàries sostenibles, i que servirà perquè altres municipis compten amb una guia de referència.
La jornada de presentació del projecte tindrà lloc el divendres 26 d’octubre de 2018 en el Palau de Pineda (plaça del Carmen 4, València), de 9.30 a 14 h. Serà inaugurada per Quico Fernàndez, vicepresident de la FVMP.
La trobada, dirigida fonamentalment a representants polítics i tècnics de l’administració local, permetrà conèixer les experiències d’alguns municipis del País Valencià que ja estan realitzant alguns avanços en matèria d’implementació de polítiques alimentàries sostenibles, com és el cas dels ajuntaments de València, Godella i Carrícola. També es presentarà la proposta de la Xarxa de Ciutats per l’Agroecologia, una associació formada per entitats locals a nivell de l’estat espanyol que té per objecte la generació d’una dinàmica entre entitats locals amb la finalitat de construir sistemes alimentaris locals sostenibles, en línia amb les perspectives de l’agroecologia i de la sobirania alimentària. Per a finalitzar la trobada es realitzarà un taller participatiu amb els assistents per a oferir pautes per a iniciar una transició progressiva cap a unes polítiques alimentàries locals més sostenibles.