Quico Fernàndez, alcalde de Sagunt i vicepresident de la Federació Valenciana de Municipis i Províncies, ha presentat la seua ponència al voltant de “La planificació urbana en la dimensió municipal i comarcal” i un posterior debat. La ponència ha estat organitzada per l’Institut Ignasi Villalonga, entitat que es dedica a l’impuls de les relacions econòmiques i empresarials de l’euroregió de l’Arc Mediterrani.
Aquest acte s’ha emmarcat dins de la iniciativa centrada en “L’àmbit local de l’Euroregió de l’Arc Mediterrani” que pretén abordar el debat sobre el marc competencial de les administracions locals i el seu paper en l’articulació del territori. En la jornada han participat diversos alcaldes i regidors valencians. La presentació de la ponència i de l’acte ha estat a càrrec del diputat de Cooperació Municipal de la diputació de València, Emili Altur.
Durant la seua ponència, Quico Fernàndez ha destacat el paper que juguen les ciutats en la construcció de l’arc mediterrani per un costat, al mateix temps que ha posat damunt la taula, els models de planificació i prioritats en el disseny o redisseny d’una ciutat, així com la planificació post-bombolla de les ciutats de l’arc mediterrani i les prioritats en matèria d’infraestructures. “Hem de posar en valor el municipalisme com a eix vertebrador de la nostra societat ja que tenim un territori molt atractiu. Ens cal, aleshores, equilibrar la gestió i millorar la planificació i els aspectes fonamentals com les infraestructures, l’agricultura i el turisme”, ha manifestat Quico Fernández, alcalde de Sagunt i vicepresident de FVMP.
Per la seua part, Emili Altur ha destacat la importància de tindre “una clara sensibilitat cap a les polítiques de cohesió i vertebració del territori. És necessari desenvolupar polítiques que empoderen a les institucions locals”. Els objectius principals de la trobada, la primera d’una sèrie que es faran per arreu de tot el País Valencià, ha estat analitzar l’impacte de les polítiques locals en el territori, tenint en compte la problemàtica de la despoblació dels municipis d’interior i la ‘gentrificació’ de les zones costaneres, i avaluar la sostenibilitat del sistema de planificació urbana actual.