El Consell de la Federació Valenciana de Municipis i Províncies, presidit per Quico Fernàndez, vicepresident de l’entitat i alcalde de Sagunt, s’ha reunit en sessió ordinària a Pedreguer (Marina Alta), on l’alcalde Sergi Ferrús ha donat la benvinguda a totes les alcaldesses i alcaldes arribades des de diferents municipis del País Valencià. A la trobada de l’ens municipalista valencià han estat el propi alcalde de Sagunt, Quico Fernàndez, l’alcaldessa de Godella, Eva Sanchis, l’alcaldessa de Bétera, Cristina Alemany i l’amfitrió i alcalde de Pedreguer, Sergi Ferrús.

En la sessió la vicesecretària general de la FVMP, Eva Sanchis, ha exposat el nou pressupost de la FVMP per al 2019 de 4.064.052 €, el que suposa un increment respecte a l’exercici anterior de 7,30%. Un punt molt important és la bona gestió econòmica de la FVMP en la present legislatura. De fet, atés que l’exercici de 2018 preveu un tancament amb superàvit, ja pressupostat, de 195 mil €, des de la direcció de la FVMP s’ha trobat convenient poder fer una nova entrega a compte del dita deute i rebaixar-la en un 15/20% novament. D’aquesta manera, el dèficit històric de la FVMP al final de la legislatura (al tancament de l’any 2019) desapareixerà totalment des dels 9 milions d’euros heretats.

Eva Sanchis, també ha donat compte al plenari de la FVMP per un costat la importància de la formació, ja que en aquest 2018 s’han batut les xifres rècord en la formació adreçada al personal al servei de l’administració local com també l’augment dels fons de formació. Eva Sanchis també ha destacat la diversificació de la formació tant de càrrecs electes com el de les adreçades a persones al servei de l’administració local.

En l’apartat de serveis jurídics també s’ha destacat l’augment de consultes jurídiques per part dels diferents ajuntaments a la FVMP. Així com la preparació de plecs models per part de la FVMP en relació a la nova llei de contractes. Per altre costat, Eva Sanchis també ha destacat les diferents jornades realitzades al voltant de l’assessorament jurídic per part de la FVMP.

Per altra part, el plenari de la FVMP ha aprovat una declaració institucional, llegida per Quico Fernàndez, per a donar suport al conreu de la taronja al País Valencià. En la moció s’ha instat al Govern de l’Estat a que inste a la modificació de l’acord de l’Associació Econòmica signat per la Unió Europea i sis països de la Comunitat de Països de l’Àfrica Meridional, entre ells Sud-àfrica, que preveu una reducció progressiva, fins a la desaparició, dels aranzels aplicables a les taronges importades en un període (del 16 d’octubre al 30 de novembre) en el qual els nostres camps estan en plena campanya de comercialització, i si no, que s’aplique la clàusula de salvaguarda, motivada per la caiguda generalitzada dels preus de les nostres taronges, que preveu el tractat comercial europeu per protegir el futur del nostre camp.

En altres aspectes també s’ha demanat reforçar les mesures de defensa fitosanitària dels cítrics europeus, per augmentar la seguretat de les plantacions citrícoles comunitàries. I al mateix temps, reclamar el suport del Govern Espanyol a les administracions i parts afectades per la crisi del sector citrícola valencià, emplaçant al fet que lideri davant la Comissió Europea un procés de renegociació amb els països de l’Àfrica Meridional (Sud-àfrica) sobre les importacions de cítrics.

També s’ha demanat al Govern Espanyol que s’apliqui la clàusula de salvaguarda (article 34, apartat 2 de l’acord amb Sud-àfrica), motivada per la caiguda generalitzada dels preus de les nostres taronges i en conseqüència provoca una perillosa crisi del sector citrícola valencià i nacional. Finalmente, la moció ha instat el Govern espanyol a arbitrar mesures per a l’exempció de l’Impost sobre Béns Immobles de Naturalesa Rústica corresponent a l’exercici 2018/2019 de titularitat d’agricultors afectats per les pluges,