Amb les dificultats econòmiques que venim patint els darrers anys, l’augment de la desocupació, els problemes de moltes empreses, etc., la ubicació de l’economia es converteix en una qüestió fonamental. Durant els darrers anys, hem començat a prendre consciència de la importància del detall, de l’acció xicoteta front a les gran accions. Cada vegada, afortunadament, som més conscients de les possibles conseqüències del nostre consum en el teixit social. Cal donar suport i animar el comerç local o acceptar la globalització total i desaforada?

Quan es parla del consum d’un país, és essencial fer una mirada constant al comerç de proximitat, al comerç local. La botiga local ha estat una resposta històrica a les necessitats de primera mà de les veïnes i veïns d’un barri, poble o ciutat. Una resposta a un consumidor qui cerca botigues en les rodalies del seu lloc de treball o de la seua llar.

Les botigues i serveis locals són una bona eina per a contribuir a la formació de la identitat ciutadana, ja que reflecteixen una cultura de consum sostenible, intergeneracional i social. Per exemple, participen en la creació de llaços socials entre els residents d’una societat.

La importància d’aquest concepte està demostrada en aquelles ciutats on el comerç local és més potent i mostra l’excel·lència i modernitat de la seua oferta per al consumidor.

Des de les administracions públiques, en el meu cas com a alcaldessa del meu poble i vicesecretària de la Federació Valenciana de Municipis i Províncies, considere que cal donar suport a eixe comerç local que ens ajuda a planificar i augmentar la qualitat de vida del nostre entorn. A més a més, des del punt de vista ecològic, aquesta activitat econòmica ajuda a preservar el medi ambient, ja que limita l’ús del cotxe. Accions com el Mercat de venda directa, posat en marxa per l’Ajuntament de Godella ja fa alguns anys, fa palesa la necessitat d’introduir noves fórmules per part de les institucions locals per acompanyar i impulsar el comerç de proximitat. A un mercat de venda directa posem en valor el producte de “quilòmetre zero”. Contràriament als productes que viatgen milers de quilòmetres fins a arribar al consumidor, els productes de “quilòmetre zero”, s’elaboren i comercialitzen de forma local per part de les teues veïnes i veïns.

Al País Valencià, al igual que a la resta de l’estat, assistim a un augment important de l’edat mitjana de la nostra població. La població està envellint i, per tant, es torna cada vegada més important el servei local, que és una garantia de l’accessibilitat i qualitat. I, des del punt de vista de zones rurals, el comerç local allunya el perill de la despoblació d’aquestes zones, ja que transmet una imatge  molt important de vincle social en un moment en què tot es globalitza.

Les xicotetes botigues i els diversos serveis locals són, per tant, claus en els desenvolupament de l’economia, com a motor, així com en la creació de llocs de treball locals. La nostra participació en la prosperitat d’aquestes empreses crea un efecte dòmino en les nostres comunitats. Amb les nostres compres, al nostre barri/poble/ciutat, no només fomentem el comerç local, sinó que prenem consciència i ajudem a desenvolupar una societat més propera i més real a la nostra gent.

Eva Sanchis, alcaldessa de Godella i vicesecretària de la FVMP