Dijous passat tinguérem la primera reunió de presidents de les cinc comissions de treball creades en la FVMP per tractar aquell temes d’interès per als ajuntaments i fer de la federació el fòrum de debat i participació del municipalisme que no existeix. Crec, per coherència ideològica i experiència personal, que crear-lo és una decisió intel·ligent.

Les comissions de treball, tal com les entenem la gent de Compromís de la FVMP, han de ser un instrument per recollir l’opinió del municipalisme. El seu treball serviria per facilitar i ser útils per a les direccions generals i àrees de les diputacions en el disseny de les seues línies de subvencions, així com per al Consell i grups de les Corts per al debat i tràmit dels decrets legislatius.

Pensar que sense escoltar el municipalisme es pot treure una llei de coordinació de les policies locals o una llei de comarcalització i encertar-la és tant surrealista com condecorar a la Mare de Déu de torn o encomanar-se a la divina providència per reduir l’atur. Quan es legisla, el subjecte no pot ser ignorat, això ho sabem a Compromís. Per tant, cal disposar d’una entitat dedicada a organitzar el debat i treure les conclusions perquè les propostes del Consell arriben a les Corts amb el major encert, consens i, conseqüentment, èxit possible.

Els programes de subvencions autonòmics i provincials han de fer-se escoltant prèviament a regidors i alcaldesses. Els temps de centrals de compres generoses que regalen ordinadors –perquè sí- als Ajuntaments deurien haver quedat ja en el trist passat. Ara, apostem per l’economia de proximitat: el veí professional que ens atén a qualsevol hora, l’empresa i comerç implicats en la vida del municipi i que paga tributs. Són temps d’una nova forma de govern basada en respectar la majoria d’edat de les entitats locals. Com podem qüestionar diputacions en pro de la comarcalització i l’autonomia local i administrar-les sense imposar un govern allunyat d’eixe interessat paternalisme i tutela que tenia el PP?

La nova forma de governar (de legislar i invertir) ha de basar-se en la transparència i la participació. No existeix cap fòrum útil per a la participació del municipalisme i, per coherència i intel·ligència, crec que caldria. No és la primera vegada que a la FVMP es proposa una iniciativa similar a aquesta de les comissions de treball, però ara comptem amb alguns avantatges. En primer lloc, els governants anteriors de la FVMP i de la Generalitat no s’ho creien i amb això ja hi havia prou. En segon lloc, en el disseny de les comissions, s’ha tingut en compte el errors anteriors. En tercer lloc, la gent de Compromís de la FVMP hem posat en marxa, pel nostre compte, algunes experiències amb molt bona resposta per part de regidors i alcaldesses. Precisament aquest treball de Compromís de la FVMP demostra (empíricament, sense retòrica intencionada ni interessada ) la necessitat de posar-se a treballar des de la intel·ligència per ser útil per al govern del Botànic i per als nostres governants d’ajuntaments i mancomunitats del País Valencià.

No obstant això, es pot qüestionar la FVMP, alguna cosa s’haurà de poder criticar! Quantes vegades, des que vaig entrar de regidor el 1999 al meu ajuntament, hauré sentit a un alcalde bramar allò de “tant de bo no tinguérem tal servei de…”, “desapareguera tal piscina” o “tal empresa pública!!”. Els inicis sempre són durs i les reaccions davant els problemes, les crítiques o la mateixa magnitud del que tens a les mans, fan que el teu cervell fantasiege amb fulminacions bíbliques iroses: són els nervis de novençà. Afortunadament, som polítics i no metges o veterinaris que si no… Pobres subjectes!

Tomàs Ferrandis
Cap de Gabinet de la Vicesecretaria General de la FVMP